Vorige pagina

Kersttijd in magisch Bamberg

Direct boeken
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
 • Kerstmarkt in Bamberg
 • Stadswandeling van 2 uur door het centrum van Bamberg met stadsgids.
 • Kleine groep, deskundige reisleiding en boeiend programma met genoeg ruimte voor eigen invulling
 • De wereldberoemde Chirstkindlesmarkt Nürnberg
 • Overnachtingen/verblijf in authentiek hotel dat valt onder UNESCO werelderfgoed
 • Culinair genieten in de Fränkisch/Beierse gastronomie
 • '3-steden-stad-Bamberg-wandeling' met de reisleider inclusief bierdiploma (optioneel)
 • Beiers curling in de Winterbiergarten
 • Bamberg by night door 'klein Venetië'

Van vrijdag 15 tot en met maandag 18 december 2023: beleef de schoonheid van het UNESCO werelderfgoed Bamberg in kerstsfeer tijdens deze gezellige 4-daagse groepsreis inclusief een bezoek aan de beroemde kerstmarkt in Nürnberg. 

Ontdek de fascinerende stad Bamberg in het noordelijke deel van Beieren, waar je meer dan 1000 jaar geschiedenis en cultuur kunt bewonderen. Een mix van middeleeuwse onaangetaste bouwwerken, kerken en kloosters, maakt Bamberg tot één groot magisch decor voor de adventstijd met zijn 'Weihnachtsmarkt'. Bamberg bestaat in feite uit 3 steden: de 'Gärtnerstadt', 'Inselstadt' en de 'Bergstadt'. De Bergstadt is het heilige deel en is gebouwd op 7 heuvels en wordt ook wel het Rome van Duitsland genoemd. In de Dom in de Bergstadt liggen de stichters van Bamberg uit de 11e eeuw begraven. Dat is het heilig verklaarde keizerpaar Heinrich en Kunigunde. Maar ook Paus Clemens II (in 1046/47) ligt hier begraven.

De Inselstadt (het eiland) is het levendige centrum, ook wel het burgerstaddeel genoemd. Hier vind je het Alte Rathaus dat symbool staat voor dit deel van Bamberg. Met de bouw hiervan demonstreerden de burgers van Bamberg hun kunnen ten opzichte van de heerschappij van de Bergstadt. De Inselstadt heeft de sfeer van vroeger met veel kleine winkeltjes, café's en restaurants in magnifieke historische gebouwen.

Tenslotte vormt de Gärtnerstadt een unicuum, vanwege het feit dat hier de tuinbouw tot op de dag van vandaag binnen de stadsmuren is gebleven. Lopend door de oude straten geeft de Gärtnerstad zijn geheimen niet prijs. Maar op het moment dat de poorten open gaan, wordt je verrast door een blik op de binnentuinen en groentevelden.

Nauw verweven met de rijke geschiedenis van Bamberg is de wereldwijd unieke en eeuwenoude biercultuur. De brouwerijen en brouwhuizen hebben een prominente plaats in het Bamberger stadsbeeld.

Bamberg maakt een onvergetelijke indruk, waarbij in de adventstijd de kerstsfeer een extra dimensie toevoegt. Je overnacht midden in Bamberg. In het levendige oude centrum van de Inselstadt, ligt het sfeervolle typisch Beierse Hotel Gasthof Wilde Rose. Dit is het ideale vertrekpunt voor het gevarieerde programma van dit weekend. Naast de wandelingen langs de highlights van de stad Bamberg en het uitstapje naar de Christkindlesmarkt in Nürnberg op zondag, zal de kennismakingsactiviteit op vrijdagavond zeker in de smaak vallen. 

Reisbeschrijving

Dag 1 (vrijdag): aankomst en kennismaking

Je komt op eigen gelegenheid aan in Bamberg. Mocht je geen eigen vervoer hebben, dan zijn er goede verbindingen mogelijk met het openbaar vervoer of het vliegtuig. Aarzel niet om contact op te nemen met Bavariatrips voor informatie, ook als je denkt over een extra overnachting. Zie ook verderop in het reisprogramma onder 'Vervoer' . 

Vanaf 15 uur ben je van harte welkom in het betoverend mooi centraal gelegen Hotel Wilde Rose. Dit ligt op 100 meter van de grote kerstmarkt. Nadat je hebt ingecheckt in je kamer, kun je alvast in de stemming komen voor de komende dagen met een heerlijk welkomstdrankje rond 16.30 uur in de sfeervolle hotelbar. Je reisleider Peter van den Boom licht het programma voor dit weekend toe, voordat we rond 17 uur voor de eerste keer samen de stad gaan verkennen. Hierbij komen we langs het schilderachtige, levendige stadsdeel dat ook wel klein Venetië wordt genoemd. De eindbestemming van deze wandeling is de winterbiergarten op de Stephansberg: de Wilde Rose Keller. Daar zijn plaatsen gereserveerd voor ons en kunnen we lekker opwarmen met Glühwein. Rond de prachtige winterbiergarten zorgt men in de 'Grillhütte' voor heerlijke huisgemaakte braadworsten, steaks, pulled pork uit de rookoven en vegetarische/veganistische gerechten.

We sluiten de dag af met 'Eisstockschießen' van 20 tot 21 uur. Deze gezelschapssport noemt men ook wel het Beierse curling.  

Dag 2 (zaterdag): Bamberg's kerstmarkt en andere highlights

Na genoten te hebben van het uitgebreide ontbijtbuffet ben je klaar voor het vervolg van de ontdekkingstocht door Bamberg. Om 10.30 uur staat een stadswandeling op het programma met een stadsgids die je vertelt over de boeiende geschiedenis van het door UNCESCO beschermde stadsgezicht. Je loopt over prachtige pleinen, door steile steegjes en langs eeuwenoude gebouwen. Er is in Bamberg qua stadsindeling weinig veranderd sinds de middeleeuwen. Tot op de dag van vandaag kun je met een stadsplattegrond uit 1602 door de stad lopen en je weg vinden. Eén van de hoogtepunten is Bamberger Dom, met zijn enorme omvang, 4 torens en een meer dan 1000 jaren geschiedenis. Bij het oversteken van de brug van de Domstad naar de Inselstadt zie je het indrukwekkende 'Alte Rathaus'. Omdat de aartsbisschop de inwoners van Bamberg geen grond wilde geven voor de bouw, creëerden de burgers in 1386 een kunstmatig eiland in de rivier voor de bouw van deze eyecatcher. 

Je bewondert de variatie in bouwstijlen welke deze stad zo bijzonder maakt. Na afloop van de stadswandeling, rond 12.30 uur, is het tijd voor een gezamenlijke Brotzeit (lunch) in een oergezellig Fränkisches Gasthaus. 

Daarna is de rest van de middag vrij. De kerstmarkt is elke dag tot 20 uur geopend. Er is ook een alternatief. Vanaf 14 uur kun je samen met de reisleider op een ontspannen manier de 3 stadsdelen van Bamberg nader onderzoeken. De nadruk ligt daarbij op de unieke Bambergse biercultuur. Tijdens deze tour wordt de gelegenheid geboden om bij 4 verschillende brouwhuizen verdeeld over de stad van het bier te proeven. Dat levert je stempels op voor het 'kleine Bamberger Bierdiploma'. Voor deze optionele activiteit kun je je terplekke nog aanmelden. De kosten zijn 25 euro per persoon inclusief 4 consumpties en het bierdiploma.  

Iedereen wordt weer op tijd terug verwacht voor het gezamenlijke afsluiten van de dag met een 2 gangendiner (voor- of nagerecht plus hoofdgerecht) in ons hotel de Wilde Rose, om 19 uur. 

Dag 3 (zondag): Nürnberg's oude binnenstad met de Christkindlesmarkt

Voor vandaag staat een bezoek aan de beroemde en één van de oudste en grootste kerstmarkten ter wereld op het programma: de Christkindlesmarkt in Nürnberg. Het vertrek is rond 11 uur vanaf het treinstation van Bamberg. De transfer naar en van Nürnberg gaat per trein en duurt enkele reis nog geen 45 minuten. Rond 12 uur zullen we op de Kerstmarkt aankomen. Vanaf dit tijdstip kan ieder de dag verder vrij invullen en kun je zelf het tijdstip voor de terugreis naar Bamberg kiezen.  

De geschiedenis van de wereldberoemde kerstmarkt in Nürnberg is nauw verbonden met de figuur van het Nürnberger Christuskind. In de 16e eeuw nam het Christuskind in protestantse regio's de taak van Sinterklaas over om kinderen met Kerstmis cadeautjes te geven. En dus was het vanzelfsprekend om een markt te organiseren waar je poppen, houten speelgoed en lekkernijen kon kopen. Sinds de 19e eeuw ontwikkelde de kerstmarkt zich tot een toeristische attractie die wereldwijd bekendheid geniet. Van invloed op de groei was ook dat de aanwezige speelgoedindustrie in Nürnberg en omstreken de kerstmarkt benutte om hun producten aan de man of vrouw te brengen.

In de late middeleeuwen was niet München, maar Nürnberg een wereldstad. Hier was het centrum van de wereldhandel en samen met Köln was Nürnberg de belangrijkste stad van het Heilige Roomse Rijk. Tegen het einde van de 2e wereldoorlog - op 2 januari 1945 - was 90% van de historische binnenstad verwoest. Echter je zult zien dat het meeste weer in oude glorie is opgebouwd. De stad heeft een centrale rol gespeeld tijdens het bewind onder Hitler. Veel informatie hierover is te vinden in het Dokumentationszentrum, dat tot in 2025 wegens een verbouwing grotendeels is gesloten. Echter ook het kleinere wel open gestelde gedeelte is de moeite waard voor een audiotour. Naast dit museum bevindt zich het immense Reichsparteitaggelände, dat gewoon toegankelijk is.

Dan zijn er nog de machtige Lorenz- en San Sebalduskerken, die met hun typische torens als een soort tweeling boven de oude stad uitkomen. Deze stad heeft naast de prachtige kerstmarkt genoeg te bieden om je dag te vullen. Een indrukwekkend beeld van het stadscentrum met de 6 kilometer lange stadsmuur, heeft men vanaf de Kaiserburg.

De keuze voor het avondeten is net als de lunch vandaag voor eigen rekening. Zoals op elke traditionele kerstmarkt zijn er heel veel kraampjes aanwezig met allerhande specialiteiten.

Met betrekking tot het avondeten kan de reisleider aanbevelingen doen voor restaurants als je in Nürnberg wilt dineren. Maar wellicht heb je in de afgelopen dagen al een favoriete eetgelegenheid in Bamberg gevonden. 

Dag 4 (maandag): afscheid van Bamberg I de terugreis

Deze ochtend nemen we afscheid van elkaar en van Bamberg en genieten we voor de laatste keer van een heerlijk, uitgebreid Fränkisch/Beiers ontbijtbuffet. De uiterste uitchecktijd in het hotel is 12 uur. Wie weet tot snel weer!

Aanvullende toelichting

 • Indien het minimumaantal deelnemers van 4 niet wordt bereikt, kan de reis tot 35 dagen voor aanvang door Bavariatrips worden geannuleerd. Het maximale aantal gasten is 16. Zie ook onze algemene reisvoorwaarden conform ANVR en eigen aanvullende voorwaarden.
 • We wijzen je hierbij op het belang van een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Mocht je hier advies over willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.   
 • Duitsland in het algemeen en zeker ook Beieren, is het land van contant geld. Het advies is daarom niet volledig op pinbetalingen te vertrouwen.

Vervoer

 • De afstand naar Bamberg is vanaf Utrecht 600 kilometer. Dat betekent met de auto ongeveer 6 uur rijden. Bij het hotel zijn 4 parkeerplaatsen aanwezig tegen een tarief van 10 euro per uur. Binnen een afstand van maximaal 20 minuten lopen is voldoende parkeergelegenheid in de stad. Voor het parkeren van je auto adviseren we je met ons contact op te nemen.
 • Een goed alternatief voor de auto is het openbaar vervoer of je kunt met het vliegtuig reizen. Er zijn diverse mogelijkheden waarover we je graag informeren en adviseren.  
 • Voor de transfer op zondag van Bamberg naar Nürnberg en terug is het treinticket in de reissom inbegrepen. 

Boekingen/kamers/prijzen

Na je boeking via www.bavariatrips.nl krijg je de bevestiging in je mailbox. Na je boeking krijg je ook toegang tot de persoonlijke, voor jouw boeking bestemde, pagina. Als je de hoofdboeker bent en daarmee ook voor anderen geboekt hebt, staat het je natuurlijk vrij om je persoonlijke pagina te delen met je medereizigers. Binnen 2 werkdagen na de boeking krijg je de definitieve boekingsdocumenten en een betalingsverzoek.

De reisleider zorgt daarna dat je via de persoonlijke pagina regelmatig up to date wordt gehouden. Zo zorgt Bavariatrips ervoor dat je je goed voorbereid en goed geïnformeerd kunt verheugen op deze 'wunderbare' reis naar Bayern. 

Je kunt per kamer en kamertype boeken. Neem contact met ons op als je vragen hierover hebt of het aantal personen niet uitkomt met de beschibkare kamers!

De totale reissom per persoon is: 

 • op basis van een éénpersoonskamer: € 450,-; dit kamertype is beperkt beschikbaar en niet online te boeken; neem daarom contact met ons op.   
 • op basis van een tweepersoonskamer klasse standaard: € 360,-. 
 • op basis van een tweepersoonskamer klasse comfort: € 380,-. 

De uiterlijke boekingsdatum voor deze reis is 18 november 2023.

De reisleider

De reisleider is Peter van den Boom - tevens oprichter en mede-eigenaar (samen met zijn vrouw Carmen) van Bavariatrips. "Ik ben opgegroeid en woonachtig in Heeswijk-Dinther. Fervent liefhebber van de reisbestemming Beieren, door talloze vakanties in Beieren en mijn jarenlange verdieping in alles wat met Beieren te maken heeft. Sinds medio 2018 ben ik actief in de bemiddeling tussen Beieren en de Nederlandse reiziger via Beleef Beieren en sinds 2021 ben ik gecertificeerd reisleider. Ik ben diverse keren in Bamberg en Nürnberg geweest. Elke keer als ik daar kom, ben ik weer onder indruk van de heerlijke sfeer en de schoonheid van deze pareltjes van steden.

Ik ben tijdens het reisprogramma in Bamberg en Nürnberg aanwezig voor alle steun, vragen en begeleiding. Alles met het doel jou zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen, zodat je optimaal kunt genieten." 

Inspanningsniveau en beperkte mobiliteit

Door de af te leggen afstanden te voet en de daarbij te overwinnen hoogteverschillen, is deze reis ongeschikt voor personen met een beperkte mobiliteit. 
Mocht je twijfelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We bespreken graag de mogelijkheden. 

Reisinformatie Duitsland

Gebruik de link hieronder om nuttige informatie en tips over je vakantiebestemming Duitsland te vinden. De nadruk ligt op reiswaarschuwingen, paspoort- en visumregels, geld, contactadressen, communicatie en klimaat.

Reisinformatie Duitsland

Reis locatie

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen in 3 sterren hotel
 • 3 keer uitgebreid Frankisch/Beiers ontbijtbuffet
 • Welkomstdrankje in het hotel
 • Begeleiding door reisleider gedurende het reisprogramma
 • Diverse grillspecialiteiten uit de winterbiergarten op vrijdagavond
 • Beiers curling op vrijdagavond
 • Stadswandeling met gids zaterdagochtend
 • Brotzeit (lunch) Bamberg zaterdagmiddag
 • Kerstmarktbezoek Bamberg
 • Themawandeling Bambergse biercultuur zaterdagmiddag (optioneel)
 • Diner in het hotel op zaterdagavond
 • OV ticket voor zondag Bamberg-Nürnberg vice versa
 • Bezoek aan Nürnberg inclusief de wereldberoemde kerstmarkt

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondeten op zondag
 • Drankjes, behalve welkomstdrankje
 • Heen- en terugreis naar Bamberg
 • Reis- en annuleringsverzekering (dringend advies: zelf regelen aub)

Data en prijzen per persoon

calender BeginEindeAant. deelnemersPrijsinfo
calender15-12-202318-12-2023Min 4, max 16Vanaf € 360,-
Heeft u andere wensen? Reis op maat

Hotels

Hotel Gasthof Wilde Rose stersterster

Een door UNCESCO wereldergoed beschermd hotel in de sfeervolle binnenstad van Bamberg. Het is gehuisvest in een historisch gebouw met prachtige architectonische details, zoals houten balken en sierlijke gevels.

Reis boeken!

Hulp nodig?

App of mail ons

whatsapp06-23437570

email info@bavariatrips.nl